donderdag 24 januari 2008

Alles over Viveka




Wat betekent "Viveka"?

Viveka is afkomstig uit het Sanskriet en staat voor onderscheidingsvermogen.
Inzicht die er voor zorgt dat je in staat bent het ware van het onware te onderscheiden.
Een ieder weet dat wetgeving niet overeenkomt met waarheid en rechtvaardigheid, wetgeving is in het beste geval een poging die tot rechtvaardigheid moet leiden.
We kunnen stellen dat de huidige wetgeving in ons land m.b.t. vaders en hun kinderen in de verste verte niet beantwoordt aan het begrip rechtvaardigheid.
Het familierecht en het circus wat erom heen draait ontberen onderscheidingsvermogen t.o.v. de liefde tussen ouder en kind, sociale en culturele componenten en de menselijke waarden. Zij laat zich leiden door belangen die van velerlei aard zijn, waarbij de politiek ideologische en de commercieële het meest in het oog springen.
Het welzijn en belang van het kind laat zich echter niet herleiden tot een ideologie of een motief die een beperkte geldigheid in tijd heeft, net zo als wetgeving. Zij staat boven dit alles en is een integraal bestandsdeel van de menselijke waardigheid en heeft als zodanig haar plaats in de eeuwigheid. Dit te realiseren is de meest noodzakelijke stap richting een mens-, en kindwaardiger samenleving.

Het waarom van Viveka

Net als vele anderen onderging ik de ervaringen van verbijstering, ongeloof, woede en intens verdriet toen ik tot de constatering kwam dat er voor een vader die zijn verplichtingen ten opzichte van zijn kind wil vervullen, haar wil opvoeden en zien opgroeien, er hoegenaamd geen enkele mogelijkheid is dit te bewerkstelligen als de moeder dit tegenwerkt.In tegendeel; alles wordt ingezet om de moeder in haar besluit te ondersteunen. De wetgeving die discriminerend is voor vaders ten opzichte van moeders, de Raden voor de Kinderbescherming, de politiek als ook tal van vooroordelen die onze cultuur teisteren, gevoed door menig campagne van een belangenorganisatie.Na de eerste schok belandde ik via het web bij Sos-Papa, waar Maarten Legene me vertelde er vanuit te gaan dat het minimaal drie jaar zou duren voor mijn 'family-life' hersteld zou zijn. Dit weigerde ik te accepteren waardoor ik drie nachten niet slapen kon. Dit kòn in mijn optiek niet waar zijn.Helaas, Maarten had maar al te gelijk...Sinsdien leerde ik de verschillende organisaties en initiatieven kennen via het internet, leerde enkele prominenten van de vaderbeweging kennen en was een frequent bezoeker van de verschillende forums. Verder was ik druk met het schrijven van allerlei ingezonden brieven naar kranten en bladen, me verbazend dat zo weinig mensen kennis van deze materie hadden en me ergerend aan de onwetendheid van menig journalist en redacteur.Volgens mij een route die veel van ons herkenbaar voorkomt.Niettemin een noodzakelijke route, aangezien het wereldje waarin je terechtkomt zo gecompliceerd is dat je het welhaast een studie kunt noemen die je op je neemt, wil je er enig inzicht in krijgen.Een logisch gevolg hiervan is het nadenken over hoe aan dit vreselijke onrecht een eind kan komen.Zoals bekend is de vaderbeweging jarenlang verdeeld geweest door onderlinge perikelen. Men is er niet in geslaagd één front te vormen, wat m.i. ondermeer het gevolg is van de hevige emoties en pijn die dit onderwerp bij een ieder kan oproepen.Niettemin leek mij dit een eerste vereiste om überhaupt iets te kunnen bewerkstelligen tegen bastions als justitie en de politiek. Een versnipperde beweging is een roepende in de woestijn en we weten maar al te goed hoe de politiek èn de media hiermee om weten te gaan, wat bepalend is voor zoiets als de publieke opinie.Kijken we terug naar de geschiedenis dan moeten we constateren dat de tijd van de grote sociale revoluties en de grote demonstraties voorbij zijn. Althans in ons land.Wij zitten in het tijdperk van de verregaande individualisering wat haaks staat op het vormen van één front teneinde van de wereld een betere plek te maken. Deze 'oude' manier functioneert niet meer.Is er dan een andere manier, vroeg ik mij af? Op welke wijze kun je in onze tijd mensen nog verenigen?Het antwoord hierop is de integrale benadering en de reden van dit blog.

De doelstelling van Viveka

De doelstelling is verandering van wetgeving in het familierecht, die recht doet aan het welzijn en belang van kinderen en vaders en moeders, in het licht van de hoogste ethische maatstaven en de menselijke waarden.Ik ben geen jurist, daar zijn anderen voor, maar dit is het doel waar vele anderen onder vallen.

De positie van Viveka

Is het Viveka initiatief een betere dan wat andere organisaties bewerkstelligen?Pertinent niet!Het is uitermate belangrijk dat om het even welk initiatief voortgang blijft vinden.Maarten, blijf je prachtig werk continueren!Joep, blijf schilderen, schrijven en je sites onderhouden!Jos, ga door met je spraakmakende acties!Andy, go on strongly.Peter, blijf je vastbijten in deze materie!Ad, houd deze beproeving vol!Jan, voort met het afbreken van de muren van Raad en justitie!Dwaze vaders, a wake up call!Viveka kan het niet beter doen en heeft ook die intentie niet.Elk initiatief heeft een reden van bestaan, elk persoon heeft zijn mogelijkheden en kwaliteiten, het geheel geeft een integraal beeld waar een ieder zijn plaats heeft. Wij vullen elkaar al op de meest complete manier aan! Niemand hoeft Maarten zijn werk uit te leggen, Joep te vertellen hoe hij schilderen moet of Jos het concept van Zorro uit te leggen. Het is allemaal perfect zoals het nu is. Er is geen reden een front te gaan vormen, we zijn al een front!Viveka beweert enkel dat verandering in de wetgeving niet alleen door één initiatief bewerkstelligd kan worden, maar wel door alle initiatieven samen. Dat is de kern, dat is integraal en dat is de toekomst.Wij zijn één front, een ieder weet wat een ander heeft te doorstaan, het inlevingsvermogen naar een andere vader kan niet groter worden. Dat is onze kracht, dat is onze toekomst.Eénheid in verscheidenheid kunnen we dit noemen, waarbij de liefde voor onze kinderen een onmogelijk te stuiten motivatie is. De gewenste veranderingen zullen onafwendbaar worden.

De zienswijze van Viveka

De zienswijze van Viveka is gebasseerd op een integrale benadering.Integraal betekent ongeveer overkoepelend, alomvattend.Deze benadering kenmerkt zich door deductie i.p.v. reductie. Dit betekent continue het geheel in het oog houden i.p.v. een deel van het geheel, wat vooral met betrekking tot onze materie van groot belang is met het oog op de gecompliceerdheid ervan.De oplossing van een probleem wordt veelal gezocht in een klein deel van dit probleem. Dit heet het reduceren van een probleem naar een klein deelgebiedje wat als gevolg vaak tijdelijke en/of beperkte oplossingen met zich mee brengt.Waardoor zie je je kind(eren) niet?Door de moeder? De politiek? De Raad? Jeugdzorg? De rechter? Een slechte advocaat? De wet?Het heeft geen zin om hier een éénduidig antwoord te geven omdat zij allen een rol spelen. Zelfs oorzaak en gevolg zijn op een gegeven moment verwisselbaar of zelfs niet meer te achterhalen. Het reduceren van dit probleem dat je je kind(eren) niet mag zien naar één deelgebiedje staat in onze complexe maatschappij haast garant voor het consolideren ervan.Deductie in tegendeel, beziet continue het geheel, de verbindingen tussen de vele deelgebieden, het totale plaatje, de 'helicopter-view'. Dat is de integrale zienswijze.En volgens die zienswijze kunnen we ons verenigen en met zijn allen een front vormen.Het informatica tijdperk bracht ons het internet en deze informatie. Maar we staan aan de vooravond van het integrale tijdperk die ons onze kinderen terug zal brengen.

De werkwijze van Viveka

Er wordt gewerkt aan een Integral Operation System (IOS), wat een systeem van integrale werkwijze betekent. De theorie er achter is erg groot en moeilijk door te worstelen als je er voor het eerst kennis van neemt. Niettemin loont het de moeite voor de theoretici onder ons kennis van de grote lijnen te nemen.Het integrale instituut, een amerikaanse website: http://www.integralinstitute.com/Een vertaald boek: Een beknopte geschiedenis van alles - Ken Wilber (redelijk toegankelijk)Ben je niet zo theoretisch aangelegd, het maakt niet uit. De praktijk komt vanzelf.Door middel van dit IOS worden de verschillende dimensies van ons probleem en onze doelstelling blootgelegd èn wordt het ons werktuig voor het initiatief tot daadwerkelijke verandering. Dit systeem zorgt voor meer effectieve, gebalanceerde en daadwerkelijk uitvoerbare initiatieven, om het even welke dat op dàt moment is. Er is in die zin niet één weg die tot verandering leidt, maar een oneindig aantal al naar gelang je kennis, inzicht en middelen.Het is viveka (onderscheidingsvermogen) die de vitale link is tussen dit IOS, de theorie, en effectieve actie of daden.
-